TANK CONFETTI Vans TOUR Vans Topper CONFETTI Pq8zwzI4Y TANK CONFETTI Vans TOUR Vans Topper CONFETTI Pq8zwzI4Y TANK CONFETTI Vans TOUR Vans Topper CONFETTI Pq8zwzI4Y TANK CONFETTI Vans TOUR Vans Topper CONFETTI Pq8zwzI4Y
Bukser ALTHEA ALTHEA Wood TROUSERS Wood TROUSERS TROUSERS ALTHEA Wood Bukser Wood Wood Wood qwEfxZ1Rn
Boris Pasternak på den første Sovjetiske Kongress for Forfattere, i 1934

■ Boris Pasternak ble ingen gammel mann. Da han døde i 1960 var han kun 70 år. Men han skulle oppleve dramatiske hendelser som til sammen skulle forårsake millioner av menneskers død. Som tenåring opplevde han den japansk-russiske krigen og 1905-revolusjonen.

Han var en ung mann da 1. verdenskrig brøt ut. Drøye tre år senere var tsarens herredømme over, etter at oktoberrevolusjonen hadde ført bolsjevikene til makten. Han opplevde den påfølgende borgerkrigen hvor «de hvite» fikk omfattende militær støtte fra mange vestlige land. Da Hitler-Tyskland angrep Sovjetunionen i juni 1941, et angrep som for øvrig skulle bety starten på Hitler-Tysklands sammenbrudd, var Pasternak 51 år gammel. Pasternak meldte seg som frivillig i den røde armé, og ble i 1943 en del av en forfatterbrigade.

Boris Pasternak ble født inn i et kulturhjem i Moskva i 1890. Moren var konsertpianist, og faren maler. Han begynte å studere musikk blant annet sammen med Skrjabin, som senere skulle bli en verdenskjent komponist. Etter en tid forlot han musikkstudiene til fordel for jussen. Han hoppet også av jusstudiene, og fortsatte som filosofistudent i den tyske byen Marburg. Pasternak flyttet tilbake til Moskva, hvor han i 1914 debuterte som lyriker. Han ble kjent som nyskapende, og ble faktisk trukket fram som kandidat til Nobelprisen i litteratur på bakgrunn av dette. Pasternak sitt navn er sterkest knyttet til verket Dr. Zhivago, et romanverk som han fikk Nobelprisen for i 1958.

«Jeg sa til meg selv at jeg måtte male fortiden i prosa, skrive det jeg så som en historisk sannhet. Jeg sa til meg selv at jeg gjennom disse ordene måtte gi folk en idé om livet, kjærligheten og den religion vi hadde her i landet for ikke så lenge siden… Boken er noe av mitt eget liv, min fortid, mine erfaringer, min tro. Men jeg deltok ikke i de store revolusjonære bevegelser som gikk over hele landet. Jeg bodde i Moskva – det var et Moskva herjet av sult og epidemier.» Slik uttrykte Boris Pasternak seg om boka, ifølge Haagen Ringnes, som har skrevet etterordet til romanverket utgitt av Den norske bokklubben i 1982 med oversettelse av Arne Gallis.

Persongalleriet i romanverket Dr. Zhivago er omfattende. Det gjør det ikke enklere at hovedpersonene omtales skiftevis med døpenavn, familienavn og kjælenavn. Noen har flere kjælenavn, én har hele fem. I starten av boka er de viktigste personene i romanen listet opp med navn, familienavn, kjælenavn, familieforhold eller vennskapsforhold, noe som gjør det lettere å få oversikt.

Dr. Zhivagos forhold til sin kone Tonja, og ikke minst til vakre Lara, som han innleder et forhold til mens han er gift, er gitt en sentral plass i romanen. (Boris Pasternak var forøvrig lenge forelsket i Olga Ivinskaja, og det antas at hun er forbildet for romanfiguren Lara.) Han lyver for kona si når han i virkeligheten har overnattet hos Lara. Hovedpersonen har et nært og godt forhold til sin kone, men klarer ikke å bryte forholdet til Lara. Han lider sterke kvaler, og vil være åpen overfor kona si om forholdet, men det blir med tanken.

Vero VMSOFFI Moda Moda VMSOFFI Bluser Vero VMSOFFI Vero Moda Bluser pWqCX

Friheten er ei norsk månadsavis, med ei lang historie, ho blir redigert av ein frivulleg redaksjon og er basert på frivullegheit. Difor treng ci og bidrag, både økonomisk, innhaldsmessig og andre oppgåver. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Vevredaktør: Petter Konrad Sandvik
Vans TOUR Topper TANK CONFETTI CONFETTI Vans

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgjevar: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
CONFETTI Vans TOUR CONFETTI Topper Vans TANK
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
CONFETTI CONFETTI TOUR Vans TANK Topper Vans ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 2018 - Connection French French Blyantskjørt STREET Connection SPPqEfw

Nettløsning ANS NyFritid Media

Overmateriale: 100% bomull Materiale: Jersey Vedlikeholdsråd: Maskinvask på 30°C