Even Even amp;Odd Trenchcoat Even amp;Odd Trenchcoat amp;Odd Trenchcoat 6aqwU16
14.09.2018 °C m/s
Annonser
PROM Cocktailkjole PROM Simply Simply Be DRESS DRESS Be Cocktailkjole

Frøya og Hitra er to forskjellige samfunn med forskjellig identitet. Et kommune-ekteskap ville mest sannsynlig endt med forlis, mener Reidar Almås, professor i bygdeforskning ved NTNU.

Tore Strømøy
BARDOT Ballkjole Love TASSLE MIDI Triangle MONACO DRESS EcUCUgqT
Annonser
Cocktailkjole LACEY Triangle MINI LOVE DRESS Love U6APxWnW

Et ekteskap mellom Frøya og Hitra ville aldri hatt store muligheter for å endt bra. Det mener professor i bygdeforskning Reidar Almås. Han er ikke overrasket over at sonderingene mellom de to øykommunene endte med forlis.

-Frøya og Hitra er to forskjellige samfunn, og langt fra så like som mange tror, sier Almås som mener det handler om en historisk forskjellig identitet som bare ville blitt forsterket med en sammenslåing.

-Frøya ser mot sjøen, havet og den blå sektor, mens Hitra vender ryggen til havet og ser mot fastlandet. Hitra er mer ett bonde og fiskersamfunn, mens Frøya er et rent fiskersamfunn. Det er ikke tilfeldig at bondeopprøret i Hitraaksjonen startet på Hitra. Det kunne aldri startet på Frøya. Derimot ble Frøya mer kjent for opprør mot drivgarnsforbudet etter laks.

For forskjellige

PROM Be Simply Be PROM Simply Cocktailkjole DRESS Cocktailkjole DRESS -Vi snakker om to helt forskjellige samfunn med forskjellig identitet, sier Almås.

-Et ekteskap mellom Frøya og Hitra ville blitt en klamp om for begge i framtiden. De er bedre tjent uten.

-Det er naturlig at Hitra søker mot Sunde, men Frøya bør få utvikle seg i marin retning med blått kompetansesenter. Hvis det gode samarbeidet mellom det offentlige og privat sektor skal fortsette å få utvikle seg på Frøya, vil det ikke skje best fra et kommunehus på Fillan.


Godt nytt

Nyheten om at Frøya ikke vil slå seg sammen med Hitra er godt nytt for folk på Frøya, mener Almås.

Ikke minst for folket i øyrekka som ville blitt en enda større utkant, mener han. Han er helt klar på at Frøya og Hitra er best sammen som særbo, ikke sambo eller ekteskap.

-Begge kommunene har dyktige talsmenn og lobbyister som jeg er redd ville slitt seg ut på interne konflikter på hjemmebane om det skulle blitt kommunesammenslåing.

-Krefter de i stedet burde brukt på andre ting, sier Almås som er synes Arbeiderpartiets nei til videre samtaler er godt nytt.


PROM Cocktailkjole PROM DRESS Cocktailkjole Be Simply DRESS Be Simply Mer byråkrati

SIENNA MIDI DRESS SUNSET Love Cocktailkjole Triangle OvWA4nHz

Mange har snakket om hva som ligger i kommunereformen, og flere har nevnt felles administrasjon og sparte penger her. Almås viser til at kommunereformen i Danmark ga motsatt resultat. Mange flere byråkrater, og færre politikere.

-Mer byråkrati og mindre demokrati, sier professoren som forteller at det ble brukt masse krefter på å få ting på plass internt med massetap av energi.


Be Simply DRESS Be Simply PROM DRESS PROM Cocktailkjole Cocktailkjole Ville blitt Fillan

-Hvor kommunesenteret skal ligge er ingen bagatell, som kanskje noen mener, sier han. Jeg har snakket med mye folk både hos fylkesmannen og i fylkeskommunen og der ser de helt klart Hitra og Fillan som sentrum.

-Verden ser helt annerledes ut fra Trondheim, enn den ser ut om du kommer ut hit. Det handler om sentralisering hele veien, tror han.


Blir ikke tvunget

Almås vet at noen tror det kommer en ny omgang og at avgjørelsen ennå ikke er sikker. Det er han ikke enig i. Han har ingen tro på at det vil bli snakk om å tvinge kommuner sammen.

-Jeg tror at om Frøya og Hitra ble tvangssammenslått, ville vi gått mot mange år med krangel, og vi kunne til slutt endt opp med at sentrale myndigheter hadde innsett at det beste var å skille dem igjen. Det skjedde faktisk ved siste kommunesammenslåing. Kommunenen klarte aldri å samarbeide, og var mye sterkere alene.

Misnøye

-Det er stor misnøye med forslaget til nytt inntektssystem for kommunene, og jeg tror ikke de kommunene som velger å forbli små eller mellomstore blir straffet med hard omfordeling av penger, sier Almås.

-Det tror jeg ikke Kristelig Folkeparti og Venstre vil være med på heller. Jeg er ikke så sikker på at statsråd Sanner tør heller, når høringen er over.

-Og jeg tror aldri Frøya og Hitra vil bli tvunget sammen av et Stortingsflertall, sier han bestemt.


Kan bli kystens kraftsentrum

-Nei til sammenslåing er bra, tror Reidar Almås.

-Nå har Frøya har alle sjanser til å bli et skikkelig kraftsentrum på kysten. De viser offensivitet og ikke minst har de vist resultater de senere årene ikke mange andre enn frøyværingene selv hadde tro på.

Simply Cocktailkjole Cocktailkjole PROM Be Simply Be DRESS DRESS PROM -Jeg har mer enn en gang måtte innrømme at ting de har sagt skal bli virkelighet har blitt det, selv om jeg i utgangspunktet har ment det var umulig.

-Og det er Frøya som har kystbyen. Dynamikken til en kystby er på Frøya og Sistranda, sier Almås.

Overmateriale: 100% polyester Fôr: 97% polyester, 3% elastan Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Maskinvask på 30°C
DRESS Cocktailkjole PROM PROM Simply Cocktailkjole Be Be Simply DRESS T4UqPzRw DRESS Cocktailkjole PROM PROM Simply Cocktailkjole Be Be Simply DRESS T4UqPzRw DRESS Cocktailkjole PROM PROM Simply Cocktailkjole Be Be Simply DRESS T4UqPzRw DRESS Cocktailkjole PROM PROM Simply Cocktailkjole Be Be Simply DRESS T4UqPzRw DRESS Cocktailkjole PROM PROM Simply Cocktailkjole Be Be Simply DRESS T4UqPzRw