Petite Petite Missguided Sommerkjole DRESS PINAFORE DRESS Sommerkjole Missguided PINAFORE Missguided EwxvYq6 Petite Petite Missguided Sommerkjole DRESS PINAFORE DRESS Sommerkjole Missguided PINAFORE Missguided EwxvYq6 Petite Petite Missguided Sommerkjole DRESS PINAFORE DRESS Sommerkjole Missguided PINAFORE Missguided EwxvYq6 Petite Petite Missguided Sommerkjole DRESS PINAFORE DRESS Sommerkjole Missguided PINAFORE Missguided EwxvYq6
Overmateriale: 100% bomull Materiale: Cord

Petite Petite Missguided Sommerkjole DRESS PINAFORE DRESS Sommerkjole Missguided PINAFORE Missguided EwxvYq6

Missguided DRESS Missguided PINAFORE Sommerkjole Petite Sommerkjole DRESS Missguided Petite PINAFORE 20.03.2018 — DEBATT: Er det greit å bruke barn og unges forbilder som reklameplakater for leppefyll og slankemidler, spør Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet.

FOTO: Ian Dooley/Unsplash

Missguided Missguided Petite DRESS PINAFORE Sommerkjole PINAFORE Petite Missguided Sommerkjole DRESS Forbrukertilsynet har i lengre tid jobbet for at reklame i sosiale medier skal være klart og tydelig merket som reklame. Vårt siste tilsyn viser at de største profilene innen mote, sport og musikk har blitt flinkere til å merke reklame tydelig. Men noen ganger er ikke god merking nok.

Når sosiale medier-profiler følges av barn og unge under 18 år, har annonsørene et særlig ansvar for at reklamen faktisk egner seg for denne målgruppen. Er reklame for Restylane eller andre produkter som sprøytes inn i leppene for å gjøre dem fyldigere egnet for mindreårige? Og hva med slankeprodukter som lover smal midje og brun hud?

Uegnet reklame for barn

Mitt svar på dette er nei. Visse produkter egner seg ikke å reklamere for på blogger eller instagramprofiler med følgere som er yngre enn 18 år. Annonsørene er hovedansvarlig for at markedsføringsloven følges. Og når klinikker vurderer å bruke influencere til å markedsføre fillers o.l. bør de ha et svært bevisst forhold til dette.

Vi kan ikke forvente at unge jenter helt ned i 12-13-årsalderen selv skal forstå at fillers ikke nødvendigvis er veien til skjønnhet og lykke. Her bør annonsørene ta ansvar for å ikke rette denne typen markedsføring mot barn og unge.

Nettverkene må ta grep

Jeg har nylig sendt et brev til Eger Skin Clinic som er en klinikk som har brukt influencere til å markedsføre blant annet fillers. Her ber jeg klinikken om å sikre at mindreårige ikke blir utsatt for denne typen reklame. De har svart at de ikke vil bruke bloggere til å markedsføre kosmetiske injeksjoner i framtiden. Samtidig mener jeg at nettverkene bak de største profilene også bør ta et større ansvar for hvilke annonsører de slipper til. Et grep kunne vært å bestemme seg for at de ikke tillater reklame for kosmetisk kirurgi eller fillers blant sine profiler.

Det kan også være gode grunner til at politiske myndigheter bør vurdere om det er ønskelig å få på plass særlige regler knyttet til markedsføring av denne typen produkter.

Innlegget ble først trykket i Vårt Land.

07.09.2018

Ber Hennes og Mauritz sette seg inn i reglene for prismarkedsføring

Forbrukertilsynet har fått henvendelser om at Hennes & Mauritz oppgir ulike priser på varene sine, avhengig av hvor du befinner deg på nettsiden. Forbrukertilsynet har sendt brev til H&M for å orientere dem om hvilke regler som gjelder når de markedsfører pris.
Samsøe amp; Samsøe Topper Samsøe amp; Samsøe Samsøe amp; Samsøe Topper rvwA7r6q0